неділю, 4 квітня 2010 р.

Найкращі речі кояться вночі

Найкращі речі кояться вночі. Найбільш сокровенні, інтимні, такі, які лишаються у пам’яті до кінця днів. Ніч — найкраща змовниця, адже вона зберігає таємниці. В її пітьмі чуєшся затишніше і розкутіше, бо ніхто не бачить. Ти маєш право на помилку і ніхто не осудить. В темряві ти досконалий і позбавлений безглуздих комплексів. Забуваєш про всі клопоти, повинності; просто піддаєшся її чару, Чорної Володарки, яка вабить своєю досконалістю і затишком. Ти розкутий і готовий до нових відчуттів, які подарує вона... Ніч. Обіймає і дарує спокій. Немає нічого кращого, від відчуттів, дарованих вночі. Люблю ніч, темряву, пітьму. Хто не пізнав принад ночі — нещасний.

Темрява зближує, розсуває межі, загострює відчуття, дарує свободу дій. В темряві пізнаються нові, незвідані емоції, що зводять з розуму. Вона щоразу інша, щоразу пропонує нові враження. Темношкіра Тоні Моррісон розповідає: «Темрява має п’ять або шість відтінків. Є шовковисті, є й вовняні. Деякі порожнисті, а деякі — ніби пальці. Всі вони не стійкі. Змінюються з однієї барви чорноти на іншу». Ось така кольорова темнота.


Пітьма — це глибокі сутінки, хоч око вийми. Коли ти цілком позбавлений зору, загострюються слух та запах. Народжуються зовсім різні відчуття. Мурашки бігають по шкірі від найменшого доторку будь-чого... будь-кого; прискорюється пульс. Пітьма породжує переживання: страх. Проте хто сказав, що переляк — це погано? Справді поганим є ніколи не звідати всього багатого спектру емоцій та відчуттів. Пітьма породжує переживання: задоволення. Ти шаленієш від одержаних відчуттів, збуджуєшся, забуваєш про все на світі, хочеш ще і ще; аж до світанку, який все зруйнує, проте залишить тобі неймовірні спогади.


Ночі бувають різними. Кожна неповторна. Вчись впіймати особливість кожної.


На останок, Олесь Гончар, який чудово розуміє ніч:

«Найкоротші у світі ночі — ночі закоханих. Незчуєшся, як і змайне така ніч, відпливе зорями, відбагряніє загравами за Дніпром. Замерехтить сріблястий туман світанку над сагою і садки наскрізь просвітяться — розвиднятися буде. І хто з людей, із тих, хто найраніше встає, побачить, як двоє виходять із ночі, взявшись за руки, згадає і свої сріблясті тумани тих найщасливіших світань, що зустрічали двоє закоханих десь біля хвіртки, коли вже й пора, а розстатись несила, бо не все ще переговорено, не надивлено ще йому на неї, а їй на нього...»


Люблю ніч, темряву, пітьму...

Немає коментарів:

Дописати коментар